Utazás, gasztronómiai, élmények, sport, luxus :-)

Vegán tortilla

2017. november 16. - opmah

img_7486.JPG

Tudtátok, hogy a tortilla az Aztékok fontos alapétele volt, és, hogy a Spanyolok nevezték el tortilla-nak, ami igazából tortácskát jelent! Miért is fontos ez? A tortilla nagyon egészséges, alacsony a zsír- és sótartalma, ugyanakkor gazdag kalciumban, káliumban, rostban, vasban és B-vitaminokban. Még a búzalisztes változat is egészségesebb, mint a finomított lisztből előállított kenyér. 

Hozzávalók- tortilla 

2,5 dl liszt – ebből 0,5 dl durumliszt,
0,5 dl zabpehelyliszt, 1,5 dl finomliszt
1 dl víz

2 tk. só

Hozzávalók-mártogatóshoz

1 közepes édesburgonya 
1 sárgarépa
1 kiskanál citromlé
1/2 csésze kesudió
1/2 ek. mustár
0,4 dl olivaolaj
1 kisebb gerezd fokhagyma
1-1,5 kiskanál füstölt pirospaprika
0,6 dl sörélesztőpehely
0,5 dl víz vagy a főzővízből
himalaya só

Elkészítés- tortilla 

Összekeverjük a tészta alapanyagait, rugalmas tésztát kapunk. Olajozzuk be a kezünket, és gyúrjuk át még egyszer a tésztát, majd egy folpack-ba csomagoljuk be és hagyjuk fél órát pihenni. Ezután szedjük 8 darabra és mindegyik darabot egy alaposan belisztezett gyúródeszkán folyamatosan a kezünket is lisztezve nagyon vékony körre kinyújtjuk, és száraz teflonos vagy kerámia palacsintasütőbe téve megsütjük, egyszer megfordítva mindkét oldalukat.

Elkészítés-mártogatós 

Az édesburgonyát és a sárgarépát megpucoljuk és sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, turmixgépbe tesszük, összeturmixoljuk és a többi hozzávalót is beletéve újabb turmixolás következik. 

Tálaljuk idény zöldségekkel! 

Nyuszika, répatorta van? De vegán legyen!

img_7465.JPG

Sokan hallottuk a nyuszikás viccet a répatortával, de most én nem egy klasszik répatortát fogok elkészíteni, hanem annak egy vegán és nagyon finom változatát. Akkor lássunk is neki! 

 

Hozzávalók:
2 csésze liszt
1 csésze kókuszvirágcukor
1 csomag sütőpor
1 csipet tengeri 
1 marék aszalt áfonya és durvára őrölt mandula vegyesen
2 nagy répa reszelve
1/2 csésze olivaolaj 
1 csésze narancslé
1 kávéskanál vaníliaőrlemény


A krémhez:
1 evőkanál kukoricakeményítő
2 dl kókusztejszín
3 teáskanál barna  cukor


Keverjük el a lisztet a sütőporral, cukorral, és a sóval.  Egy másik tálban keverjük össze az áfonyát, az őrölt mandulát, a reszelt répát, az olajat , narancslevet, vaníliaőrleményt.  A két keveréket forgassuk egybe, keverjük ki alaposan. Az így  kapott tésztát egy kiolajozott tortaformába simítsuk bele. Előmelegített sütőben 180 fokon,
40 perc alatt süssük aranybarnára. A krém hozzávalóit keverjük össze hidegen, majd főzzümk belőle egy sűrű pudingot. Kenjük a pudingot a torta tetejére. A tortát több rétegre is vághatjuk és közé is kenhetünk a krémből. Díszíthetjük  marcipánrépával, dióval vagy mandulával a tetejét.

Vegán padlizsánkrém

img_7439.JPG

A padlizsánkrémet nagyon sok nemzet Görögök, Törökök is elôszeretettel használják és remek kiegészítô. De én most egy vegán változatát készítem el nektek. Így összel remek kis padlizsánokat lehet beszerezni mindenhol, de nézzük, milyen is ez a vegán padlizsánkrém. 


Hozzávalók:
1 db nagyobb padlizsán
1 kis fej hagyma
1 dl olivaolaj
Tengeri só ízlés szerint

Elkészítése: 
A szép  feldarabolt padlizsánunkat  a sütőben olivaolajon megsütjük egy kicsit, hogy a keserű, csípős íze eltűnjön. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük, hozzákeverjük a padlizsánhoz, a sóval és az olajjal együtt, és botmixerrel pépesre mixeljük. Adhatunk még hozzá mustárt, fokhagymát és egyéb fűszereket ízlés szerint. Ha még krémesebben szeretjük, növényi tejszínnel (pl. rizstejszínnel) gazdagíthatjuk. A tetejét pedig diszíthetjük paprikával vagy akár még pirított magvakkal is. 

Vegán szilvásgombóc

img_7350.JPG

A szilva szezon végefelé még szerintem belefér egy kis szilvásgombóc , de ha akarjuk és tettünk el sárgabarackot, abból s készíthetjük.  Most egy vegán de nagyon ízletes változatot fogunk bemutatni. 

 

Hozzávalók:


- 1 kg burgonya
- liszt,
- barna nádcukor,
- szilva,
- fahéj,
- só,
- zsemlemorzsa,
- olaj.

 

Elkészítés:
Héjában megfőzöm a krumplit, megpucolom és krumplinyomón áttöröm. Annyi liszttel, amennyit felvesz, hogy lágy tészta legyen, összegyúrom. Sózni nem szabad, mert kemény lesz. Felteszek egy nagy lábasba vizet és forralni kezdem. Ízlés szerint cukrot és fahéjat keverek össze és a szilvát félbevágom és kimagozom . Kezembe veszek egy nagyobb darab tésztát, kiterítem a tenyerembe,közepére teszek egy szilvát, megcukrozom és gombócot formálok. Így teszek, amíg el nem fogy a tészta. A gombócokat lobogó vízbe teszem, ha feljönnek a víz tetejére, még várok 1-2 percet, majd kiveszem őket. Olajban zsemlemorzsát pirítok, azt sózom meg, majd a gombócokat belehempergetem.

Hódít az újhullámos kávé

img_7294.JPG

                 Magyarország egyik legmeghatározóbb speciality kávézója, a Kaffeine Espresso Bar újabb egységet nyit. Elszakadva a budai gyökerektől, melyen felcseperedett a brand, immáron a pesti oldal meghódítására készülnek. Ez nem meglepő, hiszen a kávékultúra ezen vonala komoly fejlődésen ment keresztül. Talán több speciality kávézó nyílt Budapesten az utóbbi években, mint Londonban. A robbanásszerű fejlődés nem csak az egyre több barista szakembernek köszönhető, hanem az olyan kávézók alázatos munkájának is, mint a Kaffeine! Nagy Dávid, a Kaffeine egyik tulajdonosa elárulta nekünk, milyen út is vezetett idáig.

img_7297.JPG


- Miért tetted le a voksod a speciality kávézás mellett?
- Nálam ez már régi dolog. Van egy street food vonalam, ami a Vespresso Mobile Coffee. Régebben nekem is olyan sztereotípiáim voltak, hogy az olasz kávé a jó kávé. Ezért megkerestem Molnár Attilát - szerintem ő jelenleg is a legmagasabban képzett barista, a maga négyszeres magyar bajnoki címével, illetve az atlantai világbajnokságon elért 6. helyezésével. Felkerestem, és megkértem, tanítson meg kávét készíteni. Ő először csak nézett rám, mert nem illettem a képbe, aztán elkezdtünk a kávéról beszélgetni. A végén kiderült, hogy jól tudnánk együtt dolgozni, így kezdtük a has bean-t forgalmazni. Ennek a márkának a tulajdonosa Stephen Leighton, aki közvetlenül a termőterületekről szerzi be a kávét. Innen indul a történet, hiszen a jó alapanyag a legfontosabb.

img_7295.JPG


- Gondolom, most is tőle szerzitek be a kávét?
- Igen, a mai napig vele dolgozunk, és minden héten friss kávé érkezik a kávézóba. Csütörtökön van a mi pörkölési napunk Angliában, és hétfőn kerül Magyarországra.


- Mikor nyitottad az első kávézódat?
- 2012-ben Molnár Attilával elkezdtük a Tamp & Pull-t. Ezután jött a másik brand, ami az én gyerekem, a Kaffeine - a Lövőház utcában nyitottuk meg az első üzletet. Én minden napomat ott kezdem, annál is inkább, mert a gyermekemet oda viszem iskolába.


- Mára már, ha kimondja valaki a Kaffeine szót, nem kell magyarázni, mit is takar. A brand szinte saját életet él, és a speciality kávézás egyik meghatározó közege lettetek. Te ezt hogy élted meg?
- Ez érdekes kérdés. A Kaffeine egy nagyon jól összeállt koncepció, ami ki van találva, kezdve a kávétól, az enteriőrön át, egészen az utolsó csészéig. Két éve nyitott meg a Lövőház utcai, a maga 27 négyzetméterével, Majd utána az Allee-ban nyitottunk, ami elég nagy kihívás volt, hiszen ez egy bevásárlóközpont lévén, nem feltétlen a speciality kávézás színtere. Ilyet még senki nem csinált! De úgy gondolom, vettük az akadályt, nagyon jó a fogadtatása. Amire büszke vagyok, hogy az Allee-ban az összes kávézóhoz képest a legtöbb espresso-t mi adjuk el. Szerintem már felnőtt a magyar társadalom arra, hogy tudják, mi az a savas, vagy gyümölcsös kávé, és pontosan tudják mit fognak kapni.

img_7298.JPG


- Hogy jött az új hely ötlete és miért pont Pesten, a Baross utcában?
- Nekem régi barátaim a Verrasztó testvérek, akik a magyar úszósport jeles alakjai. Dávid régóta rágta a fülem, hogy nyissunk kávézót. Aztán belefutottunk ebbe a helybe is, ami egy nagyon jó lokáció. Egyszóval a csillagok állása valahogy úgy hozta, hogy minden adott lett a nyitásra. Nagyon sokat köszönhetek Bertóty Eszternek is, aki a kávézóink enteriőrjét alakítja, és nagyban hozzájárult a brand kialakulásához. Nagyon kreatív, és mindig azon igyekszik, hogy egyedit alkosson. A Baross utcai boltba például olyan egyedi falikarokat talált ki, amik nagymértékben meghatározzák majd a helyet. És az is az igazsághoz tartozik, hogy sokszor kérdezték tőlem, mikor lesz már Pesten is Kaffeine. Úgyhogy itt vagyunk és nyitunk!

img_7293.JPG


- A kávék ízvilágának tekintetében milyen típusú kávékat lehet nálatok fogyasztani?
- Ennek meghatározója a pörkölő, ahonnan kapjuk. Mindegyik fajtának meghatározó jegyei vannak. Van, aki az afrikai, vagy a kenyai kávékat szereti, azok gyümölcsösebbek; van, aki meg a nyersebb, mélyebb jellegűekre esküszik. Nálunk két őrlő van az esperesso számára, és mind a kettőben hetente változik a kínálat. De mindig van egy gyümölcsösebb, és egy hagyományosabb ízvilágú kávé. A gép a másik fontos dolog - mi a Nuova Simonelli Victoria arborio csúcskategóriás gépével dolgozunk, nem véletlenül van minden üzletünkben. Míg egy hagyományos kávégépben egy bojler van, ebben öt - öt különböző helyen lehet a hőmérsékletet állítani, ezáltal rengeteget lehet játszani az ízekkel és a savakkal. Ugyanez igaz az őrlőkre is.

img_7296.JPG


- Hogy lehet ott lenni három, kvázi öt kávézóban?
– Hál’ istennek elmondhatom, hogy nagyon jó szakemberek vannak minden kávézónkban, és szeretnek nálunk dolgozni. Ennek köszönhetően építhetek a csapatra, biztos lehetek abban, hogy a Kaffeine irányvonalat és minőséget mindenhol garantálni tudom.
- Nagy Dávid, köszönjük szépen, és további speciality sikereket kívánunk!

T. B. C.

Photos by: Kaffeine  Espresso Bar 

Lelôhely: 1085 Budapest, Baross u. 6.

Sütötökös muffin

img_7223.JPG

 

Most egy egyszerû de nagyszerû tökös sütit hoztam nektek ! Ha Helloween akkor tök, és ha tök akkor pedig legyen muffin, egy örök sláger! A tetejére, tehetünk akár pirított tökmagot, vagy olvaszthatunk rá cukrot, vagy egyéb magvakat. Ezt a sütit is sokféleképpen tudjuk elkészíteni, csak a képzeletünk szabhat határt. 

Hozzávalók:

1/4 kg tök
2 egész tojás
0,8 dl olivaolaj
15 dkg liszt
15 dkg barna cukor
1 kk őrölt fahéj
1 tasak sütőpor
csipetnyi só

Elkészítése:

A meghámozott, kimagozott, apró darabokra vágott tököt forró sütőben megsütjük, pürésítjük és hagyjuk kihűlni. Egy tálban összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat és a tökpürét.
Egy másik tálban összevegyítjük  a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipetnyi sót. A két tál tartalmát összedolgozzuk, és a muffinpapírral bélelt (12-es) muffinsütő mélyedéseibe szétosztjuk a tésztát.
Légkeverésen 190 fokra előmelegített sütőben, kb. 18-20 perc alatt megsütjük.

Mi is az a BBQ?

img_7215.JPG

A félreértések elkerülése végett gondoltuk, tisztázzuk, mi is az a BBQ. Az sem mellékes, hogy mi is kicsit elhivatottak vagyunk a téma irányában. Ebben nagy segítségünkre volt az a kiadvány, amit a Magyar Barbecue Szövetség bocsátott ki. 

img_7208.JPG
Na, lássuk! A barbecue egy ételkészítési eljárás, ahol a hús hagyományosan 110-120 (Celsius) fokon, indirekt módon sül meg. Ez azt jelenti, a húst nem éri közvetlen hő - a tűztér és a sütőtér elkülönül. Fontos azt is tisztázni, hogy a hús valójában sül, nem füstölődik, viszont hosszú ideig alacsony hőmérsékleten. A barbecue-tól eltérő, 80 fok alatti hasonló módszert a hőmérséklet függvényében hideg-, vagy meleg füstölésnek hívjuk. A 150 fok feletti módszert pedig grillezésnek nevezik.

img_7211.JPG

Tehát, most már láthatjuk, hogy a különféle sütési módszereket a hőmérséklet függvényében máshogy nevezzük, és az elkészült hús is teljesen más állagú és ízű lesz ennek következtében. Csak az nevezhető tehát BBQ-nak, ami 110-120 fokon, lassú eljárással készül. 

img_7210.JPG


Eddig meg is lennénk, csakhogy ezen kívül vannak még fontos tényezők, melyek nélkül nem lehet BBQ-nak nevezni a húsunkat. A Magyar Barbecue Szövetség írásba fektette, hogy csakis az az autentikus, szakmailag helytálló, ha a sütés 150 fok alatti - mint ahogy már írtuk. A tiszta füst csakis égés, vagy „izzadás” által megvalósult füstgázokkal lehet, előzetes hőkezelés nélkül.

img_7206.JPG

Füst nélküli hőforrás közreműködése nélkül nem létezik autentikus barbecue. 
A BBQ-hoz szükség van egy sütőre, vagy ahogyan hivatalosan nevezzük: smoker-re - ami képes hosszú órákon keresztül, viszonylag stabilan, a megfelelő hőtartományban kezelni a húst. Kell hozzá „üzemanyag”, ami fa vagy faszén lehet. Illetve megfelelő minőségű hús, speciális szárazpácok, szószok.

img_7209.JPG

Többfajta sütő is létezik: az igazi célgép az ofset smoker, mely talán a leg emblematikusabb, hordó, illetve szekrényt formázó smoker, egy fokkal alacsonyabb szint, a tölténysmoker, a legegyszerűbb a gömbgrill, és a kerámia vagy kamado grillek.

img_7201.JPG


Ha be vannak tartva ezek a kritériumok, és belevág valaki ebbe a csodálatos világba, biztosak vagyunk benne, hogy azon nyomban beszippantja az érzés. Ha pedig valaki még többet szeretne tudni róla, nyugodtan fordulhat Magyar Barbecue Szövetség bármelyik tagjához, örömmel fognak neki segítő kezet nyújtani - hiszen az egyik céljuk a barbecue-kultúra terjesztése, fejlesztése, és védelme. Mindannyian hittel és alázattal közelítenek eme ételkészítési filozófiához. 

T.B.

Cheese! Mosolyogj, sajtkrémleves

img_7186.JPG 

Így ôsszel mindig jólesik egy meleg krémleves, most egy sajtos változatot hoztam, amit nagyon sok ötlettel és fantáziával számtalan variációban készíthetünk el. A sajt és hagyma mellé adhatunk akár brokkolit is. De a tetejét diszíthetjük gombával, pirított kenyérkockával, vagy éppen snidliggel, kaporral! 

Hozzávalók:
1,5 liter víz
150 g krémsajt
1 kisebb sárgarépa
1 hagyma
3 nagyobb burgonya
olaj

bors
kapor


Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk, a 1,5 liter vízben főzni kezdjük. A répát lereszeljük, a hagymát apróra vágjuk és kevés olajban megdinszteljük. A megpirított zöldségeket tegyük a levesbe, fűszerezzük és forraljuk fel. A krémsajtot tegyük egy tálba, adjunk hozzá néhány kanál forró levest, keverjük csomómentesre, majd öntsük az edénybe. Fűszerezzük ha szükséges és főzzük 20 percig. Ha elkészûltünk akkor diszítsük kaporral vagy pirított kenyérkockával. 

Shakshuka! Micsoda? A Lecsó Afrikában !

img_7157.JPG

A shakshuka egy rendkívül népszerű, Észak-Afrikai és Közel-Keleti étel: magyarúl kb. lecsóhoz tudnám hasonlítani vagy a franciáknál a ratatouille, de ez utóbbi jobban is hangzik! Fűszeres fogás, benne buggyantott vagy sült tojással, mellé pedig meleg török kenyeret, vagy pitát szoktunk enni, igazi vendégváró étel, amihez jól mennek a finom borok! 

Hozzávalók: 

1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 db. paradicsom
Só, bors, chili paprika ízlés szerint
3 db tojás
Oliva olaj
Friss pita

Elkészítése:

Vágjunk apróra egy fej hagymát, valamint néhány gerezd fokhagymát és kezdjük el sütni kevés olajon. Ezt követően vágjunk nagyobb darabokra 4-5 paradicsomot (mérettől függően). A hagymát dinsztelődés közben fűszerezzük pirospaprikával, majd adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot. Fedő alatt főzzük addig, amíg a paradicsomdarabkák szinte teljesen szétfőnek. Ha szeretjük a csípős ételeket, akkor adjunk hozzá chilit. Amikor már szósz állaga van az ételnek, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd törjünk bele 3 tojást. Fedő alatt főzzük még néhány percig és késszen is vagyunk. Friss pitával tálaljuk! 

Goeie eetlus! 

Sütőtökös keksz , nagyon finom lesz!

img_7134.JPG

Mivel szezonja van, és a Helloween a nyakunkon,nem maradhat ki egy újabb tökös keksz az ünnepi asztalról. Ezt a kekszet többféle változatban is el lehet készíteni, gluténmentesen és vegán is, ha esetleg a vendégeinkbôl lenne aki ezekre érzékeny. De most mi egy alapot fogunk sütni , amit sütôtökbôl és ha ízletesebbet akarunk akkor Hokkaidó tökbôl is lehet készíteni. 

Hozzávalók kb. 25 db-hoz:

250 g sütőtökpüré (sült sütőtök húsából)
1 db közepes méretű (M-es) tojás
80 g méz
80 g olvasztott vaj 
200 g rizsliszt
80 g kukoricaliszt
1,5 teáskanál (5 g) sütőpor 
2 csapott teáskanál őrölt fahéj
100 g 80%-os étcsokoládé apróra vágva 


Elkészítés:

A sütőtököt krémesre pürésítjük.
Az olvasztott vajat kikeverjük a mézet majd a tojást is hozzáadjuk és elkeverjük. Hozzáadjuk a sütőtökpürét, a sütőporral elkevert liszteket és az őrölt fahéjat.
Alaposan összekeverjük, majd a végén hozzáadjuk a csokoládét is, és kézzel összegyúrjuk. Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 °C fokra.
A masszából diónyi gombócokat formázunk, a tepsire helyezzük őket, és tenyérrel enyhén kilapítgatjuk a gombócokat. 10-12 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.