Utazások és étkek

Vega burger

2017. június 21. - opmah

img_5093.JPG

 

Hozzávalók: 10 hamburgerre 

2 konzerv / 255g/ db vörös vagy egyéb minôségi bab 
1 db.  Friss fehér gomba /champion / 
2 kis sárgarépa
1 kis hagyma
1 tasak Panko kenyérmorzsák
2 evőkanál. Aprított friss koriander
1 nagy tojásfehérje
3/4 evôkanál tengeri só, izlés szerint 
½ mokkás kanál Frissen őrölt bors
½ mokkás kanál őrölt kömény
4 evôkanál  zöldség olaj vagy oliva olaj 
10 db. Buci, itt jobb pékségekbe lehet kapni teljes kiörlésüt és egyéb nagyon szuper bucikat azokat javaslom 

10 db sajt szelet, itt szintén az ízlések szerint, hiszen lehet növényi sajt,de bármi amit szeretünk. 

Elkészítése: 

Szedjük ki  és öblitsük  le a babot. Egy közepes tálban, tegyük bele. A gombát aprítsuk fel apró darabokra, a sárgarépát és a hagymát is, majdd a korriánderrel a kenyérmorzsával jól keverjük el. 
Keverjünk bele a tojásfehérjét, sót, borsot és köményt. Formázzunk 10 pogácsa alakú formát. Melegítsük fel a növényi olajat egy nagy, teflon vagy kerámia  serpenyőben közepes lángon.
Süssük ki a pogácsákat amíg aranybarnák nem lesznek, kb. 8 percet oldalanként. Ha elkészültünk akkor tegyük bele a buciba, és tegyünk hozzá friss idény zöldségeket, retket, salátát, rukkolát, kaliforniai paprikát. A  szószt készíthetjük mi is , vagy ízlés szerint majonézzel vagy ketchup-al ízesíthetjük. 

Banános, narancsos smoothie nyalóka :-) jégkrém

img_5064.JPG

Itt a nyár, s mivel ilyenkor sokféle idénygyümölcsbôl tudunk válogatni, a legjobb választás ha ezekbôl készítünk jeges nyalókát. A gyümölcsöket természetesen saját magunk tudjuk kiválasztani ki mit szeret! Ezzel a megoldással abszolút egészséges élvezetnek adhatjuk át magunkat. Egy kis tanács, ha valakinek nincs jégkrém formája, akkor megteszi akár több pohár is vagy régi joghurtos doboz is akár. Ha valaki pedig venni szeretne akkor erre sok lehetôség nyilik, IKEA, vagy igazából bármilyen háztartási bolt! 

Hozzávalók:

1 doboz görög joghurt
1 dl frissen facsart narancslé 
2 nagy banán
1 lime 
1 kávéskanál méz / annak aki picit édesebben szereti/ 

Elkészítése:

A frissen facsart narancs narancs levét, a joghurtot, a felkarikázott banánt és a lime levét, meg a mézet, tegyük bele egy turmixgépbe, dolgozzuk jól el! 
Ha elkészültünk akkor öntsük bele a jégkrémformába a smoothie-t . Majd ha mind megvan, tegyük be a fagyasztóba kb. 4 órára, ez természetesen hütôje válogatja! 
Ahogy elkészültünk akkor a jégrémformák külsô részészre öntsünk vizet, és könnyebben kijön a smoothie fagyi a formából! 

Jeges kávé egy kis csavarral

 

img_5035.JPG

 Itt a nyár, és vele együtt itt a jegeskávé szezon is! Én most nem a klasszikus receptet osztom meg veletek,mert azt elöttem már sokan megtették, hanem egy kis csavart tettem a dologba és igyekeztem egy egészségesebb verziót megosztani veletek! 

Hozzávalók: 1 fôre 

1/2 - 1 csésze jég
1/2 csésze kávé, hideg / itt a kávé, mindenkinek az ízlésére van bízva ki mit szeret! Lehet ez egyedi pörkölésû vagy a boltban vásáról is, de ebben is szívesen segítünk ha valakinek kell/ 
1/2 csésze vanília mandula tej, nem cukrozott
1 mokkás kanál  tiszta vanília kivonat
Stevia csipetje (opcionális)

Elkészítése:

Egy nagyobb pohárba tegyük bele a jeget! Majd adjuk hozzá a kávé, a mandula tejet és a vaniliát! Végül adjunk, hozzá a steviát, de egyéb édesítôt is lehet, itt is tulajdonképpen ki mit szeret, lehet méz is! Az egészet keverjük el, diszíthetjük, ha akarjuk de nem feltétlen szükséges! Én kakaóport és fahéjat nem javaslok,mert elviszi az ízeket! 

Piros gyümölcsös smoothie

img_5023.JPG

 

Egy teljesen egyszerü de mégis nagyszerü smoothie, tele vitaminnal, és erôs antioxidáns hatással! 

Hozzávalók: 1 fôre 

5 darab  apróra vágott eper / eper méretétôl függôen/
10 darab áfonya 
10-15 szem málna 
2 evőkanál méz
1 teáskanál friss lime lé, ha nincs akkor citrom 
3-5 db jégkocka/ ez is függ a jégkocka méretétôl/ 

Helyezzünk a turmixba minden összetevôt, és turmixoljuk teljesen össze, majd díszítsük áfonyával! 

 Tápérték: (adagonként) 162,5 cals, 1 g zsír, 0,1 g telített zsír, 5 mg nátrium, 41,5 g szénhidrát, 32 g cukor, 6 g rost, 2 g fehérje

köszönöm a nagy érdeklôdést, remélem segítettem! 

Passionfruit panna cotta

 

img_5017.JPG

Hozzávalók:

2 teáskanál zselatinport
1 csésze light tej  (1,5% zsírtartalmú) tej
1 evőkanál  cukrot
1 teáskanál vanília bab paszta
250g alacsony zsírtartalmú vanília joghurt
Főzőolaj spray
2 passionfruits

Elkészítés:

Helyezzünk 2 evőkanálnyi hideg vizet egy kis tálba és lassan megszórjuk a zselatint a víz felett. Hagyjuk 10 percig, hogy a zselatin lágyuljon.

Helyezzük a tejet, a cukrot és a vanília babpépet egy kis serpenyőbe. Főzzük alacsony lángon, keverjük, hogy a cukrot feloldódjon, és  amíg a keverék el nem süllyed. Vegyük le a fözôlapról és adjuk hozzá a zselatin keveréket. Kevergessük addig, amíg a zselatin fel nem oldódik. Tegyük félre 10 percig hűlni.

Jéghideg zselatin keverékbe keverje, amíg jól össze nem keveredik. Könnyedén permetezzen 4 x 1/2-csésze öntőformákat olajjal és a formák között is. Fedjük le és hűtsük le legalább 2 órán keresztül.