Utazás, gasztronómiai, élmények, sport, luxus :-)

Budapest három legnépszerûbb helyszíne

2017. július 13. - opmah

Szeretném bemutatni Budapest három olyan helyszínét melyet az ideutazó turisták szinte sosem hagynak ki. Ez a sorrend a turisták által készült el, látogatottságuk alapján! Így az elsô, és ezáltal a leglátogatottabb, a méltán népszerû Budai Vár! De szerintem, ez a magyarok körében is egy Igen népszerû helyszín! 

 

img_5261.JPG

1. Budai vár 

A budai Várnegyed Budapest I. kerületének egyik városrésze Vár néven. 1987 óta az UNESCO Világörökség listáján Budai várnegyed néven szerepel. Területén számos középkori eredetű műemlék, valamint 17–18. századbeli lakóházak és középületek található. A Budai várnegyed három fő része a Budavári Palota, a Szent György tér és a történelmi lakónegyed.A várnegyed földrajzilag a Várhegyen található.
Határa a várfal, ami teljesen körbeveszi. Például a Bécsi kaputól keleti irányban kiindulva az óramutató járásával megegyezően haladva újból a Bécsi kapuhoz érünk vissza.

img_5262.JPG

2. A Duna 

Az UNESCO Világörökség Bizottsága 1987. december 11-én vette fel a világörökségek listájára a Budapest Duna-parti látképét és a budai Várnegyedet, mely a város egyik legszebb, legromantikusabb része. A pesti Duna-parton a Parlament, a Roosevelt tér a Magyar Tudományos Akadémia és a Gresham palota tartozik a világörökséghez. A Világörökség részét képezi a Szabadság és a Margit híd által közrefogott budai és pesti Duna-part, valamint a Műszaki Egyetem néhány épülete és a Lánchíd által közrefogott terület, a Gellért fürdő, a Gellérthegy a Szabadság-szoborral és a Citadellával, a budai hegyen álló Vár épületei; a királyi palotával, a Víziváros barokk templomai és törökkori fürdői.  Duna másik partján a látvány meghatározója a százéves Országház, Steindl Imre neogótikus épülete. Mögötte Budapest legnagyobb egyházi építménye, a Szent István-bazilika tornya látható. Nem messze, a Lánchíd pesti hídfőjénél emelkedik a Magyar Tudományos Akadémia méltóságteljes háza, mellette a szeceszsziós Gresham Palota, amelyben Budapest egyik legelegánsabb szállodája, az ötcsillagos Four Seasons Gresham Palace kapott helyet. A csodás panorámát a Duna-parti szállodasor és a Vigadó patinás épületei teljesítik ki.

img_5263.JPG

3. Széchenyi fürdô 

A Széchenyi Fürdő ünnepélyes átadására 1913. június 16-án került sor. A minden szempontból korszerű intézményben 51 magánfürdő, közel 200 fő egyszerre történő fogadására alkalmas férfi és női gőzfürdő valamint 170 fős férfi és női népfürdő kapott helyet. A magánfürdők közül 15 szalonjellegű 36 pedig egyszerűbb kivitelű volt, de mindegyikben elhelyeztek tükrös asztalt és kényelmes heverőt. A gőzfürdőben egyaránt megtalálhatók voltak volt az előmedencék, az izzasztók, majd a folyamatos lehűlést biztosító langyos medencék és a szárító szobák. De helyet kaptak a gyógyfürdőben gyógymasszázsra, villanyozásra és gyógytornára alkalmas helyiségek is.