Utazás, gasztronómiai, élmények, sport, luxus :-)

Európa legöregebb étterme

St. Peter Stiftskulinarium (803) – Salzburg, Austria

2017. szeptember 04. - opmah

img_6317.JPG

Most egy hozzánk is a közelben lévô éttermet mutatunk be, amelyrôl nem is gondolnátok, hogy Európa legöregebb éttermérôl beszélünk, de lehet, hogy a világon a legöregebb, sajnos információk csak a Spanyol étteremrôl szólnak. Maga a helyszín pedig nem más mint Salzburg, ugye nincs is messze, nagyon megér egy utat, s érdemes az éttermet megnézni, még ha nem is eszünk ott. 

img_6316.JPG

A 803-as években a tudós és Charlemagne követője, Alcuin című dokumentumában említették, hogy a St. Peter Stiftskullinarium az európai legrégebbi dokumentált éttereme.  Az évszázadok során nem mindig üzemeltették étteremként, de méltán lehet büszke,hogy a legöregebb alapítású étterem. 

img_6319.JPG

A másik híres és régi étterem pedig a spanyolországi Sobrino de Botín 1725-ben - nyitotta meg kapuit a nagyközönségnek, de róluk egy másik írásban fogunk részletesebben beszámolni. 

img_6318.JPG

Szent Péternek tizenegy külön étterme volt amelyek  közül a egyik pedig az 1600-as évek végére nyúlik vissza. A két legrégebbi éttermet a Hohensalzburg-erőd alatt a kő sziklákba faragták.

img_6315.JPG

Az étterem 1200 éves történelmével számtalan méltósággal büszkélkedhetett, beleértve a kardinálisokat, a királyokat és a modernabb időkben Bill Clinton és Clint Eastwood, látogatását is. 

img_6322.JPG

A Stiftskeller hetente Mozart-vacsorákat kínál étellel és zenészekkel, akik korhû viseletben jelennek meg. Gyakran látni fogjátok ha arra jártok, hogy az étteremben osztrák népviseleti ruhában jelennek meg a vendégek. 

img_6320.JPG

Az étteremben osztrák ételeket szolgálnak fel, leginkább pedig Mozart esteket tartanak, 12 két terembôl áll a teljes étterem. Érdemes online a weboldalon asztalt foglalni. 

Cím: St. Peter Stiftskulinarium St. Peter Bezirk 1/4 • 5020 Salzburg, Austria

Web: www.stpeter.at 

Fotók: St. Peter Stiftskulinarium