Utazás, gasztronómiai, élmények, sport, luxus :-)

Mi is az a BBQ?

2017. október 28. - opmah

img_7215.JPG

A félreértések elkerülése végett gondoltuk, tisztázzuk, mi is az a BBQ. Az sem mellékes, hogy mi is kicsit elhivatottak vagyunk a téma irányában. Ebben nagy segítségünkre volt az a kiadvány, amit a Magyar Barbecue Szövetség bocsátott ki. 

img_7208.JPG
Na, lássuk! A barbecue egy ételkészítési eljárás, ahol a hús hagyományosan 110-120 (Celsius) fokon, indirekt módon sül meg. Ez azt jelenti, a húst nem éri közvetlen hő - a tűztér és a sütőtér elkülönül. Fontos azt is tisztázni, hogy a hús valójában sül, nem füstölődik, viszont hosszú ideig alacsony hőmérsékleten. A barbecue-tól eltérő, 80 fok alatti hasonló módszert a hőmérséklet függvényében hideg-, vagy meleg füstölésnek hívjuk. A 150 fok feletti módszert pedig grillezésnek nevezik.

img_7211.JPG

Tehát, most már láthatjuk, hogy a különféle sütési módszereket a hőmérséklet függvényében máshogy nevezzük, és az elkészült hús is teljesen más állagú és ízű lesz ennek következtében. Csak az nevezhető tehát BBQ-nak, ami 110-120 fokon, lassú eljárással készül. 

img_7210.JPG


Eddig meg is lennénk, csakhogy ezen kívül vannak még fontos tényezők, melyek nélkül nem lehet BBQ-nak nevezni a húsunkat. A Magyar Barbecue Szövetség írásba fektette, hogy csakis az az autentikus, szakmailag helytálló, ha a sütés 150 fok alatti - mint ahogy már írtuk. A tiszta füst csakis égés, vagy „izzadás” által megvalósult füstgázokkal lehet, előzetes hőkezelés nélkül.

img_7206.JPG

Füst nélküli hőforrás közreműködése nélkül nem létezik autentikus barbecue. 
A BBQ-hoz szükség van egy sütőre, vagy ahogyan hivatalosan nevezzük: smoker-re - ami képes hosszú órákon keresztül, viszonylag stabilan, a megfelelő hőtartományban kezelni a húst. Kell hozzá „üzemanyag”, ami fa vagy faszén lehet. Illetve megfelelő minőségű hús, speciális szárazpácok, szószok.

img_7209.JPG

Többfajta sütő is létezik: az igazi célgép az ofset smoker, mely talán a leg emblematikusabb, hordó, illetve szekrényt formázó smoker, egy fokkal alacsonyabb szint, a tölténysmoker, a legegyszerűbb a gömbgrill, és a kerámia vagy kamado grillek.

img_7201.JPG


Ha be vannak tartva ezek a kritériumok, és belevág valaki ebbe a csodálatos világba, biztosak vagyunk benne, hogy azon nyomban beszippantja az érzés. Ha pedig valaki még többet szeretne tudni róla, nyugodtan fordulhat Magyar Barbecue Szövetség bármelyik tagjához, örömmel fognak neki segítő kezet nyújtani - hiszen az egyik céljuk a barbecue-kultúra terjesztése, fejlesztése, és védelme. Mindannyian hittel és alázattal közelítenek eme ételkészítési filozófiához. 

T.B.