Utazás, gasztronómiai, élmények, sport, luxus :-)

Hódít az újhullámos kávé

2017. november 07. - opmah

img_7294.JPG

                 Magyarország egyik legmeghatározóbb speciality kávézója, a Kaffeine Espresso Bar újabb egységet nyit. Elszakadva a budai gyökerektől, melyen felcseperedett a brand, immáron a pesti oldal meghódítására készülnek. Ez nem meglepő, hiszen a kávékultúra ezen vonala komoly fejlődésen ment keresztül. Talán több speciality kávézó nyílt Budapesten az utóbbi években, mint Londonban. A robbanásszerű fejlődés nem csak az egyre több barista szakembernek köszönhető, hanem az olyan kávézók alázatos munkájának is, mint a Kaffeine! Nagy Dávid, a Kaffeine egyik tulajdonosa elárulta nekünk, milyen út is vezetett idáig.

img_7297.JPG


- Miért tetted le a voksod a speciality kávézás mellett?
- Nálam ez már régi dolog. Van egy street food vonalam, ami a Vespresso Mobile Coffee. Régebben nekem is olyan sztereotípiáim voltak, hogy az olasz kávé a jó kávé. Ezért megkerestem Molnár Attilát - szerintem ő jelenleg is a legmagasabban képzett barista, a maga négyszeres magyar bajnoki címével, illetve az atlantai világbajnokságon elért 6. helyezésével. Felkerestem, és megkértem, tanítson meg kávét készíteni. Ő először csak nézett rám, mert nem illettem a képbe, aztán elkezdtünk a kávéról beszélgetni. A végén kiderült, hogy jól tudnánk együtt dolgozni, így kezdtük a has bean-t forgalmazni. Ennek a márkának a tulajdonosa Stephen Leighton, aki közvetlenül a termőterületekről szerzi be a kávét. Innen indul a történet, hiszen a jó alapanyag a legfontosabb.

img_7295.JPG


- Gondolom, most is tőle szerzitek be a kávét?
- Igen, a mai napig vele dolgozunk, és minden héten friss kávé érkezik a kávézóba. Csütörtökön van a mi pörkölési napunk Angliában, és hétfőn kerül Magyarországra.


- Mikor nyitottad az első kávézódat?
- 2012-ben Molnár Attilával elkezdtük a Tamp & Pull-t. Ezután jött a másik brand, ami az én gyerekem, a Kaffeine - a Lövőház utcában nyitottuk meg az első üzletet. Én minden napomat ott kezdem, annál is inkább, mert a gyermekemet oda viszem iskolába.


- Mára már, ha kimondja valaki a Kaffeine szót, nem kell magyarázni, mit is takar. A brand szinte saját életet él, és a speciality kávézás egyik meghatározó közege lettetek. Te ezt hogy élted meg?
- Ez érdekes kérdés. A Kaffeine egy nagyon jól összeállt koncepció, ami ki van találva, kezdve a kávétól, az enteriőrön át, egészen az utolsó csészéig. Két éve nyitott meg a Lövőház utcai, a maga 27 négyzetméterével, Majd utána az Allee-ban nyitottunk, ami elég nagy kihívás volt, hiszen ez egy bevásárlóközpont lévén, nem feltétlen a speciality kávézás színtere. Ilyet még senki nem csinált! De úgy gondolom, vettük az akadályt, nagyon jó a fogadtatása. Amire büszke vagyok, hogy az Allee-ban az összes kávézóhoz képest a legtöbb espresso-t mi adjuk el. Szerintem már felnőtt a magyar társadalom arra, hogy tudják, mi az a savas, vagy gyümölcsös kávé, és pontosan tudják mit fognak kapni.

img_7298.JPG


- Hogy jött az új hely ötlete és miért pont Pesten, a Baross utcában?
- Nekem régi barátaim a Verrasztó testvérek, akik a magyar úszósport jeles alakjai. Dávid régóta rágta a fülem, hogy nyissunk kávézót. Aztán belefutottunk ebbe a helybe is, ami egy nagyon jó lokáció. Egyszóval a csillagok állása valahogy úgy hozta, hogy minden adott lett a nyitásra. Nagyon sokat köszönhetek Bertóty Eszternek is, aki a kávézóink enteriőrjét alakítja, és nagyban hozzájárult a brand kialakulásához. Nagyon kreatív, és mindig azon igyekszik, hogy egyedit alkosson. A Baross utcai boltba például olyan egyedi falikarokat talált ki, amik nagymértékben meghatározzák majd a helyet. És az is az igazsághoz tartozik, hogy sokszor kérdezték tőlem, mikor lesz már Pesten is Kaffeine. Úgyhogy itt vagyunk és nyitunk!

img_7293.JPG


- A kávék ízvilágának tekintetében milyen típusú kávékat lehet nálatok fogyasztani?
- Ennek meghatározója a pörkölő, ahonnan kapjuk. Mindegyik fajtának meghatározó jegyei vannak. Van, aki az afrikai, vagy a kenyai kávékat szereti, azok gyümölcsösebbek; van, aki meg a nyersebb, mélyebb jellegűekre esküszik. Nálunk két őrlő van az esperesso számára, és mind a kettőben hetente változik a kínálat. De mindig van egy gyümölcsösebb, és egy hagyományosabb ízvilágú kávé. A gép a másik fontos dolog - mi a Nuova Simonelli Victoria arborio csúcskategóriás gépével dolgozunk, nem véletlenül van minden üzletünkben. Míg egy hagyományos kávégépben egy bojler van, ebben öt - öt különböző helyen lehet a hőmérsékletet állítani, ezáltal rengeteget lehet játszani az ízekkel és a savakkal. Ugyanez igaz az őrlőkre is.

img_7296.JPG


- Hogy lehet ott lenni három, kvázi öt kávézóban?
– Hál’ istennek elmondhatom, hogy nagyon jó szakemberek vannak minden kávézónkban, és szeretnek nálunk dolgozni. Ennek köszönhetően építhetek a csapatra, biztos lehetek abban, hogy a Kaffeine irányvonalat és minőséget mindenhol garantálni tudom.
- Nagy Dávid, köszönjük szépen, és további speciality sikereket kívánunk!

T. B. C.

Photos by: Kaffeine  Espresso Bar 

Lelôhely: 1085 Budapest, Baross u. 6.