Utazás, gasztronómiai, élmények, sport, luxus :-)

Vegán tortilla

2017. november 16. - opmah

img_7486.JPG

Tudtátok, hogy a tortilla az Aztékok fontos alapétele volt, és, hogy a Spanyolok nevezték el tortilla-nak, ami igazából tortácskát jelent! Miért is fontos ez? A tortilla nagyon egészséges, alacsony a zsír- és sótartalma, ugyanakkor gazdag kalciumban, káliumban, rostban, vasban és B-vitaminokban. Még a búzalisztes változat is egészségesebb, mint a finomított lisztből előállított kenyér. 

Hozzávalók- tortilla 

2,5 dl liszt – ebből 0,5 dl durumliszt,
0,5 dl zabpehelyliszt, 1,5 dl finomliszt
1 dl víz

2 tk. só

Hozzávalók-mártogatóshoz

1 közepes édesburgonya 
1 sárgarépa
1 kiskanál citromlé
1/2 csésze kesudió
1/2 ek. mustár
0,4 dl olivaolaj
1 kisebb gerezd fokhagyma
1-1,5 kiskanál füstölt pirospaprika
0,6 dl sörélesztőpehely
0,5 dl víz vagy a főzővízből
himalaya só

Elkészítés- tortilla 

Összekeverjük a tészta alapanyagait, rugalmas tésztát kapunk. Olajozzuk be a kezünket, és gyúrjuk át még egyszer a tésztát, majd egy folpack-ba csomagoljuk be és hagyjuk fél órát pihenni. Ezután szedjük 8 darabra és mindegyik darabot egy alaposan belisztezett gyúródeszkán folyamatosan a kezünket is lisztezve nagyon vékony körre kinyújtjuk, és száraz teflonos vagy kerámia palacsintasütőbe téve megsütjük, egyszer megfordítva mindkét oldalukat.

Elkészítés-mártogatós 

Az édesburgonyát és a sárgarépát megpucoljuk és sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, turmixgépbe tesszük, összeturmixoljuk és a többi hozzávalót is beletéve újabb turmixolás következik. 

Tálaljuk idény zöldségekkel!