Utazás, gasztronómiai, élmények, sport, luxus :-)

Kapszulás vs. kotyogós kávé!

2018. február 04. - opmah

 nespresso_2.jpg

                      Még mielőtt bárki azt gondolná, ez itt nem szponzorált tartalom, csupán a saját gondolataim, hogy én miért használok patronos kávét. Az egész teljesen egyszerűen kezdődött, ugyanis szeretem a kávét. Mint általában otthon az emberek zöme, kotyogós kávéfőzővel kezdtem én is, majd ezt igyekeztem a tökélyre fejleszteni, ugyanis kicsit beleástam magam, hogy hogyan tudok a legjobb kávét készíteni, nem pedig főzni, itt is sokan tévednek! Ugyanis a kotyogósban készítjük a kávét nem pedig főzzük. De lépjünk tovább, szóval igyekeztem kiművelni magam a témában, ha-már szeretem a kávét, és nem voltam rest utánanézni egy két dolognak. Először is beszereztem egy rozsdamentes acél kotyogós kávéfőzőt, ezt egyébként ha a hétköznapokat nézzük akkor az ár érték arányban a legjobbat, én az IKEA-ban tudtam beszerezni, elérhető, jó, praktikus.

ikea.jpg

                 De, hogy továbbmenjek a kávéfőző után ami még fontos az maga a kávé! Na de milyet vegyek, persze, hogy szemeset. Itt aztán ízlések és pofonok alapján választ mindenki, hiszen nem vagyunk egyformák, van aki a Robustát , van akinek az Arabica jön be, van aki pedig keverve szereti, szóval itt sok fajtát lehet venni. Nem is szeretnék jobban kitérni a kávék típusaira, hiszen mindenki olyat vegyen amilyet szeret. De én a legjobb zamat és íz megőrzése érdekében a szemes kávét választottam otthonra. Ahogy megvagyunk kávéval, jöhet a „daráló”, ahogy házilag hívjuk, de ez inkább őrlő igazából. Itt is utána olvastam, hogy házilag melyik a legjobb választás, de én például a sima egyszerű őrlőket nem választanám, hanem azokat amelyeknek van finomság állítójuk. Ez fontos, mert akkor a finomságot mi tudjuk szabályozni, ebben a típusban is többféle létezik természetesen, én egy Delonghi KG49-est választottam.

delonghi_kg49.jpg

                 Egyébként teljesen meg vagyok vele elégedve, mindenkinek tudom javasolni, otthoni használatra, nagyon strapaálló, igen jó választás. Ha ezek megvannak, akkor jöhet a finom kávéitalok kiválasztása, itt a kávék beszerzését, még az új-hullámos kávézókban is meg lehet oldani, ha valaki teljesen extra és kiváló minőségű kávét szeretne készíteni, inni. Ami fontos a kotyogósnál, az a vízzel való feltöltés, én például kicsit kiengedem a vizet, és szinte forró, de mindenképp meleg vízzel szoktam megtölteni, majd a szűrő részben pedig megtömöm a kávéval, utána pedig jöhet a készítés. Itt is fontos, ha már elkezd kijönni a kávé, akkor én azonnal leveszem, hogy ne legyen égett íze, szerintem ez fontos. Innen pedig egy választ el minket egy tökéletes kávétól ami az előmelegített csésze, én ebbe fogom és kitöltöm. Előmelegíteni többféleképpen tudjuk, lehet szimplán csak meleg vízzel, vagy pedig a vizet beleöntöm a csészébe és beteszem a mikróba, majd ha meleg akkor a csésze is meleg lett, a vizet kiöntöm és már mehet is bele a kávé. Tudom így első hallásra, egy picit macerásnak tűnhet, de ekkor lesz a kávénk igazán jó élvezeti értékű, otthoni körülmények között. Mert hát azért otthon kevesen tartanak karos gépet, de még az automata kávékészítők is igen drága árba vannak, ugyanis áruk elérheti a 100.000HUF-ot is. Ahhoz már nagyon kell szeretni a kávét, hogy otthonra ennyit költsünk rá. Még amivel tudjuk extrázni azok a habosítok, ha különböző kávéitalokat akarunk inni, mondjuk capuccinot, vagy flatwhite-ot. De ez egy teljesen másik téma, nem térek rá ki hosszabban.

nespresso_1.jpg


                 Jöjjön maga a kapszulás téma, hogy miért is választottam végül ezt a verziót, mert végül ennél tettem le a voksomat. Szóval a piacon ma már több fajta is elérhető ezekből a készülékekből és patronokból egyaránt. Én nem javaslok csak két típust, és itt most ne kövezzetek meg, mert tudom, hogy jó a Caffesimo is egyéb típusok is, de praktikusságból én csak a legnépszerűbb és egyben a leggazdaságosabb megoldásokat mondom most el. Tehát két igen népszerű megoldásunk van, egyik a Nespresso féle a másik pedig a Dolce Gusto, hogy miért ezekre esett a választásom? Egyszerű, ennek a két típusnak a gépei és a kapszulái is ma már szinte mindenhol elérhetőek, gondolok itt arra, hogy TESCO, AUCHAN, DM, MÜLLER, és egyéb helyeken, hogy csak párat említsek. Én magam nem pont Nespresso gépet vettem, mert ma már sok kompatibilis és nagy gyártó által készített gép elérhető a piacon, itt sem emelném ki az összeset szerintem bármelyik jó választás. A gép után itt is fontos a kapszula kiválasztása. Na ebből aztán ha például a Nespresso típusúakra gondolok, hát van bőven miből, és mit választani. Elérhető saját-márkás, Lavazza, Dallmayr és még sokféle, természetesen a Nespressonál meg folyamatosan változik az íz és szinte legkülönfélébbeket tudjuk venni. De, hogy miért is jó a kapszulás kávé? Nos ez is egyszerű, ugyanis ha valakinek fontos a praktikusság, a gyorsaság, az egyenletes íz, aroma, és nem nagyon van ideje például reggel a kotyogóssal bajlódnia akkor pedig ez a legjobb megoldás. Jöjjenek az érvek pontokba szedve:


- mindig állandó minőség, egy íz és típuson belül
- gyorsaság, ha nem akarunk sokat bajlódni
- praktikusság, nagy a választék
- szinte a kapszula ma már mindenhol beszerezhető
- környezettudatosság szempontjából a kapszulákat pl. a Nespresso visszaveszi, és egy csomó DIY terméket készíthetünk belőle házilag
- tiszta egyszerű, bajlódásmentes
- irodákba a legjobb választása

 

nespresso_diy.jpg

Ahogy az imént említettem, még akinek fontos a környezete, annak egy jó hír, hogy a Nespresso is visszaveszi a kapszulákat, de a youtube-on pedig sok videó elérhető, hogy a kapszulákat hogyan tudjuk újratölteni.

Itt nem beszélve, hogy számtalan nagyon jópofa dolgot tudunk belőle készíteni.

Másik típus, hogy ne csak egyet ajánljak az pedig nem más mint a Dolce Gusto, amiből a piacon van bőven íz és típus választék. Ebből is létezik saját-márkás, és egyéb különféle gyártók típusai.

nespresso_dolce_gusto.jpg

Ha valakit így sem győztem meg, akkor a következő cikket kell elolvasni ami az én cikkemnek az ellentéte, Smarta írása.  Így könnyű lesz a választás, ki miért válassza ezt, vagy éppen ne. Jó kávézást mindenkinek!