Utazás, gasztronómiai, élmények, sport, luxus :-)

Hogyan fotózz ételt mobillal!

Az ételfotózás iratlan szabályai

2018. március 04. - opmah

img_8606.JPG

           Manapság étteremben, vagy bárhol ahol eszünk, fotózunk ha kell, ha nem. Ma már ez teljesen természetes, ha a szakács vagy tulajdonos látja, elégedetten néz minket. Hiszen így örökítjük meg vagy magunknak, vagy éppen kitesszük a Facebookra vagy az Instagramra. De nem volt ez mindig így, régen csak a fotós fotózott és került ki az étterem weboldalára, vagy egy gasztró magazin oldalára.

img_8599.JPG

     Miért változott ez meg annyira, hogy napjainkban már majdnemhogy természetes lett? Vajon mindenki jól szokott fotózni? Nem gond az, ha egy jó étteremben rossz képek készítünk és be is teggeljük őket? De ez gond, és vannak olyan éttermek ahol nem is engedik meg a fotózást, mert lehet a vendég nem túl előnyös képet készít, igaz nem direkt, pusztán csak azért mert nem jók a fényviszonyok,vagy nem tud jól fotózni, vagy elkapkodja a fotókészítést. Most három év tapasztalatát szeretném veletek megosztani, hogy tudjuk, hol fotózzunk, vagy hol ne, és hogy milyen trükkök vannak amit még mobiltelefonnal is meg lehet oldani. Mert természetesen nem tud mindenki magával vinni egy profi vagy félprofi tükörreflexes, digitális Nikont vagy Canont. Meg azért valljuk be, néha bután is néznénk ki ha egy teljes felszerelést vinnénk magunkkal az étteremben, hisz mindenki minket nézne, plusz a személyzet is zavarba lenne, mert nem tudná eldönteni, hogy az illető az most , gasztromagazintól jött vagy éppen blogger, vagy ételkritikus.

img_8605.JPG

De ezt az írásom végén pontokba is szedem, hiszen az ételfotózásnak is vannak íratlan szabályai amiket jó ha betartunk. Nem akarok hosszan ezekről írni, mert gondolom sokan tudjátok magatok is, de a többieknek szerintem lesz benne új infó. Kezdjük az elején, hogy minden telefonnal ha lehet ne készítsünk képet étteremben ételről és az étteremről, pláne ne úgy, hogy azt a képet az étterem megjelölésével tesszük, kérlek az ilyet csak magatoknak, de másnak ne mutogassátok! Képzeljétek magatokat a másik helyébe, egy nem annyira jó telefonnal készítenek egy előnytelen képet a főztünkről vagy éppen a kis unkánkról és azt kiteszik a Facebookra vagy az Instagramra, utána pedig jönnek a kellemetlen kommentek, ugye ezt senki sem akarja.

img_8601.JPG

Ezért ha abban gondolkodunk, hogy a képet fel szeretnénk használni, akkor ha egy mód van rá, közepes minőségű vagy egy profi telefonnal tegyük. Miért? Egyszerű a válasz, ha már csináljuk akkor azt csináljuk majdnem profi módon, hogy az étteremnek is jó legyen, meg az ismerőseink is kedvet kapjanak, hogy milyen finomakat ettünk és milyen jó helyen voltunk, nem beszélve arról, hogy a Facebookunkat és az Instát is profibbá tudjuk ezáltal szabni, hiszen szép képeket használunk, így több és jobb követőket szerzünk, ha meg csak úgy készítünk akkor az a környezetünknek lesz jó, meg mi is büszkék leszünk. De mire is figyeljünk először ha van egy jó mobilunk?

img_8598.JPG

Azzal kezdeném, hogy én igazából több mobilt is preferálok, ez lehet Iphone 6- fölfelé vagy Samsung de akár Xiomi és Huawei is. Ezek már mind jó képet tudnak készíteni. A legelső a telefon alapbeállítása, ahol a fotó minőségét lehet állítani, én ezt a maximumra szoktam tenni, igaz így kevesebb képet tudok készíteni, de sokkal jobb lesz a minősége, amúgy meg mindig le kell tölteni a mobilról a fotókat, videókat, hogy ne foglaljon helyet, és a PC-én vagy laptopon rendszerezni őket. Ha ezzel megvagyunk, akkor jön az egyik legjobb tanács amit szinte mindenki elfelejt, mert eszébe sem jut, a lencse letisztítása, hiszen mindegy hol tartjuk a telefont, a lencse az be fog porosodni vagy maszatos lesz, szóval ezzel kezd mert fontos. Majd ha ezekkel megvagyunk akkor a körülöttünk lévő fényviszonyokat nézzük meg, ha lehet akkor ablak mellett üljünk vagy valamilyen jó fényforrás alatt, hiszen ott lesz jó a kép. Legjobb nyilván nappal fotót készíteni, de ha vacsorára megyünk és csak a világításra hagyatkozhatunk akkor két dolog maradt, a vakú vagy a jó fényforrás. Én magam a vakut nem javaslom, mert az ételünk színeit teljesen eltorzítja és nem lesz valósághű.

img_8600.JPG

Tudom ezek a tanácsok néha hülyének tűnnek, de higgyétek el tapasztalatból mondom. Én ha tehetem akkor inkább nappal fotózok ételt mert akkor ideális minden ami a fényviszonyokat illeti. Nos ha eddig megvagyunk és minden ideális akkor pedig kezdhetünk fotókat készíteni, itt még ami fontos, hogy ahogy megkaptuk az ételt kezdjünk is neki a fotók készítésének, több okból is, mert vannak olyan ételek, ahol a sok idő elteltével az állag romlik nem beszélve arról, hogy ki is hűl. Itt többféle beállítás létezik, van aki felülről készít képet van aki oldalról, van aki pedig közeli képet csinál. Itt figyeljünk oda a mobilunk tudására, és közelit csak akkor készítsünk ha azt a mobil is tökéletesen tudja. Különben egy homályos vagy semmilyen képet készítünk. Mindig készítsük többféle szemszögbôl a képet, majd utána a legjobbat, legjobbakat használjuk fel. Ezeknél a képeknél a fantázia és a jó ízlés szab határt. Amikor elkészültek a képek, akkor marad a befejezés, hogy kitegyük a közösségi média valamelyikére, de előtte ha akarunk akkor tudunk rajta szépíteni, javítani. Itt léteznek különböző applikációk / Filterra, FotoRus, Adobe Photoshop, Photo Editor/ amivel a képeinket szebbé tudjuk varázsolni. Én magam azt az elvet tartom fontosnak, hogy azért a valóságtól ne rugaszkodjunk el, hanem valósághűek maradjuk, de javítsunk a képeken, ha kell, világosítsuk vagy élesítsük őket. Most pedig jöjjön egy kis illemszabály ételfotózásra!

img_8603.JPG


- Ha fotózunk, de az étterem alkalmazottjai nem örülnek, akkor inkább kérdezzünk, de ne hozzuk Őket kínos helyzetbe
- Figyeljünk oda, mert nem minden étteremben lehet fotózni, ilyenkor ne vitatkozzunk, hanem egyszerűen ne fotózzunk .
- A személyzetet csak akkor fotózzuk le ha engedik vagy ha lehet, ne hozzunk kínos helyzetbe senkit.
- Ne fotózzunk nagyon feltűnően, hiszen sokan kikapcsolódni vagy élményeket gyűjteni vannak ott, és lehet zavarja Őket.
- Ne nagyon kérjünk extra kéréseket a fotózásunk miatt, ennek senki sem örül, mindenki szeretne dolgozni.
- Igyekezzünk jó képeket készíteni, vagy ha nem sikerült akkor ne használjuk az étterem bejelölésével, mert nem fognak neki örülni.
- Legyünk mindig diszkrétek a fotózás során!
- Ha lehet ne vigyünk egy komplett fotókészletet az ebédhez vagy a vacsorához, feltéve ha nem mi vagyunk a fotósok.
- Ha személyzettel vagy a séffel akarunk közös fotót, akkor azt mindig kérdezzük meg, hogy lehet-e.

img_8604.JPG


Egyébként pedig mindenkit arra buzdítok, hogy fotózzon, készítsünk jó képeket és azt jól is használjuk fel, ez jó lesz nekünk is, és mindenkinek, hiszen családunk, barátaink kedvet kapnak, hogy Ők is elmenjenek és kipróbálják az éttermet, vagy hogy az oldalunkat jó anyagokkal töltsük fel ezáltal több és jó követőket szerezhetünk. Remélem segíthettem.

A fenti képeket én IPhone 6s mobilall készítettem!